به گزارش روابط عمومی جهادکشاورزی زیرکوه این مطلب جهت آشنایی مردم با ملخ صحرایی تهییه گردید.

آشنایی با ملخ صحرایی

ملخ صحرایی که یکی ازمضرترین انواع ملخهاست اصولاً بومی ایران نبوده و در کشورهای دیگر به نام ملخ بیابانی یا صحرایی نامیده می‌شود و چون معمولاً از روی خلیج فارس پرواز نموده و خود را به ایران می‌رساند بدین جهت در ایران به آن ملخ دریایی می‌گویند. ملخ دریایی را انسان از قرنها قبل از میلاد مسیح می‌شناخته و در کتیبه‌های بسیار قدیمی نیز به آن اشاره شده‌است. در ایران خسارت حاصله از هجوم این ملخ از دیر زمان مورد توجه بوده و آفت مزبور قحطی‌ها و ویرانی‌هایی به بار آورده‌است

دستجات ملخ صحرایی دارای تعداد بیشماری است که می توانند به عرض چندین کیلومتر به پرواز در آیند به گونه ای که در آسمان به صورت یک ابر بزرگ ظاهر می شوند.

به طور مثال یک دسته ملخ 1200 کیلومترمربع وسعت دارد . هر دسته می تواند شامل میلیون ها ملخ باشد.

دسته‌های ملخ صحرايی وقتی از روی دریاها عبور می‌کنند، عده‌ای به دریا ریخته و با محکم نگاه‌داشتن یکدیگر جزیره‌ي موقت یا سکوی استراحتی برای هم‌نوعان خود به‌وجود می‌آورند که پس از نشستن روی آن‌ها رفع خستگی کرده و سپس به پرواز ادامه می‌دهند. به‌همین ترتیب پوره‌های آن‌ها وقتی از روی نهر های آب عبور می کنند،اولین گروه های عبور کننده با اجساد خود پلی درست می کنند که دسته های بعدی از روی آن ها عبور نمایند                         

 

ملخ دریایی که هرچند سال یکبار از کانون‌های دائمی خود که شامل آفریقا، عربستان سعودی ، هندوستان و پاکستان است به مناطق جنوبی ایران حمله نموده و دامنه انتشار آن در بعضی از سال‌ها تا مناطق شمالی دریای خزر کشیده می‌شود. از نظر اقتصادی،خسارت ملخ دریایی فوق‌العاده حائز اهمیت است. دستجات پیاده ملخ و بالدار آن هرچه سرسبزی در سر راه خود ببیند اعم از علوفه، غلات، صیفی جات، انواع درختان و رستنی‌های جنگلی را از بین برده و حتی علف های هرز از دست این آفت در امان نیستند. حمله ملخ دریایی، علاوه بر خسارت مستقیم، روی دامداری شدیداً تأثیر می‌گذارد و میزان گوشت و شیر دامها بر اثر حمله آن به مراتع تقلیل می‌یابد. خسارت این آفت در ایران به‌طور دقیق برآورد نشده‌است. آخرین حمله این ملخ  به ایران بعد از سال ۱۳۴۰، در سال 1398می باشد که در استان ما تاکنون فقط در نهبندان مشاهده و کانون کوبی شده است.

 

سیکل زندگی ملخ صحرایی

 

ملخ صحرایی با سرعت 200 تا 400 کیلومتر در روزجهت تخم ریزی به ایران  می آید و در دستجات 250 میلیونی قادرند روزانه  2 تن علوفه بخورند.  سپس جفت‌گیری کرده و به فاصله 3روز برای تخم‌ریزی آماده می‌شود و به فاصله 5 تا 8روز یک کپسول تخم حاوی 80 تا 120تخم را در عمق 8 تا 10سانتی‌متری خاک قرار می‌دهد. این تخم‌ها بسته به میزان دما در 10 تا 50روز تبدیل به پوره می‌شوند اما در دمای 32درجه، تخم‌ها پس از  12روز تبدیل شده و پوره‌ها از تخم خارج می‌شوند تخم ریزی در زمین هایی با خاک نرم صورت می گیرد .

همکاری در زمینه های ذیل

1-همکاری در امر دیده بانی مراتع به ویژه نواحی مرزی جهت مبارزه به موقع با این آفت 

2-همکاری در اطلاع رسانی به مردم هر منطقه در خصوص احتمال هجوم قریب الوقوع

3-در صورت مشاهده در هر ساعت از شبانه روز با شماره 09153625156 تماس حاصل فرمایید.